Als adviseur krijg je steeds meer te maken met vragen en wensen van klanten rondom verduurzamen van een woning en wordt er verwacht dat je ook hierin een actieve rol neemt in het geven van advies en het samenstellen van de financiering. Je bent geen energie adviseur of aannemer, maar je kunt wel de financieringsvormen kenbaar maken en klanten begeleiden in het tot stand brengen van de financiering. Findesk ondersteunt jou hier volledig in met de module Verduurzamen en deelt kennis over dit onderwerp zodat jij volledig op de hoogte bent en het beste advies kunt geven.
De verduurzaminsgvoordelen voor de consument zijn enorm, denk aan lagere maandelijkse energiekosten, hogere woningwaarde en toekomstbestendigheid en extra leencapaciteit. Een hypothecaire financiering biedt meerdere opties om deze voordelen te realiseren. Wist je dat het energielabel van een woning invloed heeft op het maximum van een hypotheek? Kopers van een energiezuinige woning kunnen tot wel €50.000 extra hypotheek ontvangen. Maar ook voor kopers van een woning zonder een goed energielabel wordt er geld beschikbaar gesteld om te investeren in energiebesparende maatregelen. Het financieren van verduurzaming via een hypothecaire lening biedt aantrekkelijke voordelen. Veel geldverstrekkers stimuleren duurzame investeringen door rentekortingen aan te bieden op leningen voor energiebesparende maatregelen. Dit maakt verduurzaming niet alleen toegankelijker, maar ook financieel aantrekkelijker. Voor energiebesparende maatregelen mag de hypotheek worden verhoogd tot 106% van de woningwaarde, in plaats van de gebruikelijke 100%. Dit biedt extra ruimte voor investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.
Onze tip: neem de maximale bedragen mee in een EBB zodat de klant geen rente betaalt en twee jaar de tijd heeft om over verduurzaming na te denken. Facilitair in de financieringsopties om te kunnen verduurzamen.
Sinds 2024 is het Energielabel van invloed op de leencapaciteit van de klant. Dit zorgt ervoor dat woningkopers met een beter energielabel een hogere hypotheek binnen de leennormen kunnen afsluiten. Dit geldt omgekeerd ook voor de financiering van energiebesparende voorzieningen: binnen de leennormen is hier meer ruimte voor als het energielabel van de woning slechter is. De motivatie is dat de energiebesparende voorzieningen kunnen worden terugverdiend tijdens de looptijd van de hypotheek, zodat een hogere hypotheek verantwoord is. De afbeelding toont de specifieke bedragen per energielabel.
Een warmtefonds lening is een interessante lening. Je mag als adviseur adviseren over een warmtefonds lening en hier een factuur voor sturen. Voor de bemiddeling mag je niet door de klant worden betaald i.v.m het provisieverbod. Het staat je vrij om dit gratis aan te bieden aan de klant en is uitermate geschikt indien:
Externe verdieping:
Energiebespaarlening - Warmtefonds: een lening (ook renteloos), ideaal voor eenvoudige verduurzamingsmaatregelen.
Energiebespaarlening met combinatielening - Warmtefonds: een lening zonder rente en aflossing, met een financiële toetsing elke vijf jaar.
Een SVN lening is een consumptieve lening die zich kenmerkt door lage rente. Elke gemeente bepaalt individueel of zij hieraan deelnemen en wat de specifieke voorwaarden zijn.
Externe verdieping:
Duurzaamheidslening - SVn: een aantrekkelijke lening voor verduurzamingsmaatregelen.
Toekomstbestendig onderhoudsfonds VvE’s - SVn: speciaal voor Verenigingen van Eigenaren om achterstallig onderhoud en verduurzaming te financieren.
Landelijk kun je een ISDE-subsidie aanvragen, waarmee je gemiddeld 30% van de kosten terugkrijgt. De hoogte van de subsidie hangt af van de hoeveelheid isolatie en de capaciteit van je warmtepomp.
Naast de landelijke subsidie, bieden veel gemeenten ook lokale subsidies aan. Check de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht. Wil je graag hulp bij het aanvragen? Simpelsubsidie ontzorgt je graag.
Voor particuliere verhuurders die hun huurwoning willen verduurzamen is er mogelijk subsidie beschikbaar via de SVOH-regeling. En wil je eerst advies over verduurzaming? De SVVE-subsidie vergoedt tot 75% van de kosten voor onderzoek en begeleiding.