Casus: GavoorA neemt verduurzaming mee in hypotheekadvies

Het geeft de koper direct een goed beeld van de besparingen.

Lang voordat het nieuws gedomineerd werd door de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen, zag Albert Post, oprichter van makelaarskantoor Thoma Post, de behoefte aan verduurzaming en de aandacht voor het Energielabel al aankomen.


Hij raakte hierover in gesprek met Romin Lankamp, inmiddels 3 jaar Directeur Hypotheken bij het kantoor. Samen werkten ze een plan uit voor het opzetten van een hypotheekadvies tak inclusief advies en uitvoering van woningverduurzaming. Dat resulteerde in GavoorA, een landelijk samenwerkingsverband tussen makelaars, duurzaamheidsexperts en installateurs, waarover Romin ons in dit artikel alles vertelt.

"Verduurzaming, bouwbegeleiding en een completer financieel advies zijn daar onderdeel van. Zo ontwikkelt de makelaar zich tot wooncoach."

Romin Langkamp, Directeur Hypotheken Thoma Post

Van makelaar naar wooncoach


Romin: ‘In de gesprekken die ik met Albert voerde, deelde hij zijn visie op de toekomst van de makelaardij. Hij voorziet dat makelaars naast advies bij koop, verkoop en financiering een bredere rol gaan vervullen. Verduurzaming, bouwbegeleiding en een completer financieel advies zijn daar onderdeel van. Zo ontwikkelt de makelaar zich tot wooncoach. En dat biedt natuurlijk commerciële kansen. We hebben ruim de tijd genomen om het idee verder uit te werken. Ik ben in dienst gegaan bij Thoma Post om de hypotheek tak op te zetten en dit nieuwe, groene serviceconcept handen en voeten te geven.’


Logisch moment


‘Een van de inzichten van Albert was, dat het moment van overdracht van een woning ideaal is om te kijken naar verduurzaming. De woning is op dat moment helemaal leeg. Als je bijvoorbeeld vloeren of wanden wilt isoleren, vloerverwarming wilt aanbrengen of een waterpomp wilt instaleren, is dat het beste moment. Dat doe je niet zo snel meer als je al bent verhuisd en alles hebt ingericht.

Nóg beter is het natuurlijk om een stap eerder te zijn, en bij de hypotheekaanvraag de verduurzaming alvast mee te nemen. Dan zit de investering al in de hypotheeksom en vertalen de besparingen zich in lagere maandlasten. Dat is een plaatje dat je de potentiële koper kunt laten zien.’


Verduurzamen op papier


‘We kwamen er al snel achter dat dit nieuwe platform goede software nodig had. We zijn gaan kijken hoe we de basis van het platform konden uitbreiden met alles wat met verduurzaming te maken heeft. Om iets zinnigs over verduurzamen van een woning te zeggen, heb je een aantal gegevens nodig. Binnen het platform importeren we daarvoor brondata uit Dossierdata, het Kadaster en Ockto. Dan weten we al heel veel: inkomen, hypotheekgegevens, energielabel en bouwjaar. Je kunt het type woning dan goed inschatten. Eventueel kijken we nog even op Google street view. Daarnaast zijn alle mogelijkheden op het gebied van groene financiering en overheidssubsidies in het platform opgenomen.

Op basis van deze informatie kunnen we een vrij nauwkeurige berekening maken van de kosten en baten. Als we vervolgens met een potentiële koper een woning bezichtigen, leggen we twee opties voor: normaal kopen of slim kopen. Die laatste toont het plaatje na verduurzaming.

Het platform GavoorA gebruikt Findesk voor de berekeningen. “Ik kende Topicus en Findesk al, en ben met hen in gesprek gegaan. Het voordeel van Findesk vind ik dat het gebruiksvriendelijk is en ook voor onze klanten goed te volgen, met duidelijke dashboards.”


De adviessoftware van Findesk zorgt ervoor dat de aanvraag van een hypotheek makkelijk en efficiënt verloopt voor zowel adviseurs als klanten. De financiële situatie van klanten wordt geautomatiseerd doorgerekend, waardoor er minder kostbare tijd verloren gaat aan handmatige en foutgevoelige werkzaamheden. Findesk maakt begrijpelijke adviesrapporten voor klanten en binnen een paar klikken dien je de daadwerkelijke hypotheekaanvraag in. Elke stap in het aanvraagproces is optimaal te volgen. Klanten maken goed geïnformeerd verantwoorde keuzes. Met de verduurzaamingsmodule is het de ideale software voor GavoorA.’

Ook bij verkoop


‘Het GavoorA platform werkt natuurlijk niet alleen bij koop. Ook bij verkoop kan het slim zijn om de woning te verduurzamen alvorens deze in de verkoop te zetten. Of om in elk geval op papier te verduurzamen, zodat de voordelen hiervan aan potentiële kopers getoond kunnen worden. 7 van de 10 potentiële kopers vraagt op dit moment naar de energiekosten, dus dat is zeer relevant.

En dan is er nog de groep woningbezitters zonder verhuisplannen. Ook zij zijn bezig met verduurzaming en ook hen kunnen we met ons platform van dienst zijn. Kortom, zelfde idee, drie doelgroepen.’


Landelijke dekking


‘Thoma Post zit in Enschede. We zijn een top 10 makelaarskantoor in de regio

Overijssel en Gelderland. Maar we voelden al snel dat dit concept landelijk goed kan aanslaan. Daarom werken we nu samen met Makelaardij Lamberink, die actief is in Friesland, Groningen en Drenthe. En met Vivantus, die de regio Utrecht, Zuid-Holland en Brabant bestrijkt. Het GavoorA platform fungeert voor deze partners als verkoopvehikel. Per transactie ontvangt Thoma Post een fee.’


Uitvoerende partners


‘Aansluitend op het idee van wooncoach, biedt GavoorA ook hulp bij het uitvoeren van verduurzamingswerkzaamheden. We werken daarbij samen met De Energiebespaarders, die een landelijk netwerk met gecertificeerde aannemers en installateurs van verduurzamingsmaatregelen. Remeha is bijvoorbeeld ook partner, vanwege hun voorlopersrol op het gebied van warmtepompen. Zo sluiten steeds meer relevante partners zich aan bij ons platform. Uiteraard in ruil voor een fee als GavoorA een klant aanbrengt. Die extra inkomstenstroom dekt de aanzienlijke investeringen in het ontwikkelen en onderhouden van het platform waarmee we na een aantal jaren voorbereiding nu een jaar live zijn. Inmiddels werken er 3 mensen fulltime bij GavoorA.’


Hoge conversie


‘Achteraf kunnen we wel zeggen dat Albert de markt goed heeft aangevoeld. De tijd is echt rijp voor groene makelaars; kantoren die maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden. En die samen met hun klanten de verduurzaming van Nederland willen versnellen.


Ook commercieel is het een succes. GavoorA levert duidelijk meer hypotheekleads op. In 91% van gevallen nemen klanten verduurzaming mee bij de financiering van hun woning, terwijl dat in reguliere gevallen 25% is. Een conversiestijging van 66% dus. Klanten vinden het prettig om het complete plaatje te zien: de financiering van de woning inclusief verduurzaming. GavoorA heeft alles onder één dak: advies, financiering én uitvoering. Onze klanten kunnen verduurzamen voordat ze gaan verkopen, nadat ze hebben gekocht en ook als ze in hun huidige woning blijven.


We bieden ons advies gratis en vrijblijvend aan. Een fee berekenen we alleen als de hypotheek uiteindelijk via ons wordt geregeld.’

"Het voelt goed om met dit platform bij te dragen aan de verduurzaming van ons land."

Romin Langkamp, Directeur Hypotheken Thoma Post

Mooie toekomst


‘Het voelt goed om met dit platform bij te dragen aan de verduurzaming van ons land. Het is een centraal platform dat zowel economisch, energetisch als cosmetisch naar woningen kijkt. Een one stop shop voor woningeigenaren om betaalbaar, energiezuinig en mooi te wonen.

En we zijn nog maar net begonnen. Binnenkort voegen we het Effytool platform toe aan GavoorA. Daarmee heeft iedereen die betrokken is, makelaars, leveranciers en klanten, real time inzicht in de processtappen. De onderlinge communicatie wordt daarmee veel overzichtelijker en eenvoudiger.

De volgende stap is dat we ons klantenbestand van zo’n achtduizend mensen gaan benaderen. We kennen hun woning en hun leefsituatie. Dus het is relatief eenvoudig om ze een verduurzamingsvoorstel te doen. Een echte no-brainer zogezegd. Zo ontwikkelt dit idee zich steeds meer richting een dataplatform. En omdat data het nieuwe goud is, gaan we denk ik nog veel plezier hebben van GavoorA.’