Casus: Help je klant bij de financiering van een duurzame woning.

Waar moet je rekening mee houden bij het financieren van een duurzame nieuwbouwwoning? En wanneer maak je als koper aanspraak op speciale regelingen? Hypotheekadviseur Ton van Alphen heeft de antwoorden op deze vragen. Lees hier het verhaal van Erika en Albert, twee starters op de woningmarkt. 


Adviseur Ton van Alphen wil het jonge stel graag helpen. Ze zijn onlangs verloofd en hebben veel toekomstplannen. “We hebben elkaar drie jaar geleden ontmoet”, vertelt Erika enthousiast. “En het was liefde op het eerste gezicht. Nu willen we graag trouwen en een kindje. En daar hoort natuurlijk een huis bij.”


Erika en Albert zijn zich allebei bewust van de klimaatverandering, en willen om die reden op een positieve manier investeren in de toekomst. “Daarom kiezen we voor een nieuwbouwwoning met een duurzaam karakter”, aldus Albert. “We weten echter niet of we dat kunnen financieren en of we aanspraak maken op speciale regelingen. We hebben nu een afspraak gemaakt met een hypotheekadviseur.”


Droomhuis


Eigen middelen hebben ze niet of nauwelijks. En als starters op de woningmarkt is het niet makkelijk om je droomhuis te vinden. Het aanbod is beperkt en de prijzen zijn hoog, maar het is hen uiteindelijk toch gelukt. “We stonden ingeschreven voor een nieuwbouwproject, en opeens kregen we bericht dat iemand zich heeft teruggetrokken. Of wij nog steeds interesse hebben, werd ons gevraagd. Ja, dus! Maar nu moeten we heel snel een hypotheek afsluiten. Hopelijk gaat dat lukken.”  


Voordat ze in gesprek gaan met de hypotheekadviseur vullen ze hun klantprofiel in, via het online klantportaal van Findesk. Op die manier krijgt Ton een goed beeld van de wensen en behoeftes van het jonge stel. Het profiel geeft hem tevens inzicht in hun situatie, financiële kennis en risicobereidheid.


Extra geld lenen


In het eerste gesprek vult hij hun gegevens verder aan, en worden de wensen en behoeftes uitgebreid besproken. “Omdat jullie droomhuis een nieuwbouwwoning is met een duurzaam karakter, maken jullie aanspraak op verschillende regelingen”, vertelt Ton. “Wanneer je in een nieuwbouwwoning energiebesparende maatregelen treft, kun je in veel gevallen extra geld lenen. En dat is precies wat jullie willen.”


Na wat rekenwerk blijken Erika en Albert tot € 9.000 extra te kunnen lenen. Hun nieuwbouwwoning moet dan wel energiezuinig zijn, of ze moeten zelf energiebesparende maatregelen treffen, zoals zonnepanelen, warmtepompen of dakisolatie. In Findesk is de rekensom snel en eenvoudig te bekijken.


Erika en Albert zijn dolblij met het goede nieuws van hun hypotheekadviseur, want ze willen hun nieuwe woning inderdaad zoveel mogelijk verduurzamen, en op die manier een steentje bijdragen aan een beter milieu. “De nieuwbouwwoning die wij op het oog hebben wordt A+++ opgeleverd, dus die past uitstekend binnen deze regelingen’’, reageert Albert. 


Nog meer mogelijkheden


Met Findesk kan Ton zelfs nog verder gaan. Wanneer hij de energieklasse opvoert in het systeem, krijgt hij nog meer mogelijkheden te zien. “Als de woning volledig energieneutraal wordt opgeleverd, kunnen jullie zelfs € 15.000 extra lenen”, legt hij uit. “Hiervoor zijn jullie helaas wel afhankelijk van andere partijen. Het is dan de vraag of zij hieraan willen meewerken. Soms willen deze partijen tegen een meerprijs wel de voorbereidingen treffen. Het is aan jullie of je dat nu of in de toekomst de investering waard vindt.’’


Met de wensen en behoeftes van Erika en Albert in één overzichtelijk dossier, kan Ton samen met hen alle mogelijkheden bekijken. “In Findesk kan ik alle wensen en eisen gemakkelijk meenemen voor het uiteindelijke advies”, aldus Ton. “Findesk houdt rekening met de verschillende factoren. Ik kan niet alleen het energielabel meegeven; ik kan ook direct geld voor energiebesparende voorzieningen opvoeren voor de beste financiële samenstelling.”


Erika en Albert vinden het “superspannend”. “En wat ook fijn is, is dat we via het online klantportaal mee kunnen kijken in ons dossier”, reageert Erika. “En we kunnen hier tevens documenten uploaden, dus die hoeven we niet per mail of WhatsApp te versturen. Doordat we ons eigen dossier kunnen inzien, blijven we betrokken bij het aanvraagproces en kunnen we meteen schakelen als er om documenten wordt gevraagd. Dit is echt geweldig!”


Ontdek de financieringsmogelijkheden voor energiebesparende voorzieningen, en lees hier hoe je in vier stappen tot een onderscheidend advies komt.