Findesk biedt hypotheekadviseurs met module ‘Verduurzamen’ nieuw businessmodel

Findesk heeft een primeur. Het platform voor hypotheekadviseurs bevat nu ook gedetailleerde verduurzamingsinformatie over bijna alle woningen in Nederland. Van energielabel en -prestaties tot de mogelijkheden, effecten én financieringsopties voor verder besparen. Dat maakt verduurzamen voor consumenten helder, en voor adviseurs extra business.


Findesk is met meer dan 3.000 aangesloten hypotheekadviseurs in Nederland het toonaangevende platform voor het regelen van woningfinanciering bij vrijwel alle financiers. Naast alle benodigde informatie en tooling voor het offreren, aanbieden en afsluiten van hypotheken biedt Findesk de gebruikers extra modules om klanten goed te kunnen adviseren over mogelijke ingrijpende veranderingen in hun (financiële) leven: Pensioen, Overlijden, Arbeidsongeschikt en Werkloos. En sinds 1 november ook de module Verduurzamen.


Juiste uitbreiding in Findesk op het juiste moment


Met deze nieuwe module beschikken hypotheekadviseurs die Findesk gebruiken over een schat aan informatie om hun klanten op weg te helpen naar meer comfortabel wonen en lagere energiekosten. “De nieuwe module Verduurzamen is precies de juiste uitbreiding in Findesk op het juiste moment”, aldus Christian Krijgsman, Accountmanager bij Findesk. “Energiekosten maken voor de meeste mensen een steeds groter deel uit van hun woonlasten. Met de enorm gestegen prijzen voor gas en elektra staat de duurzaamheid van vastgoed bij huizenkopers hoog op de agenda.”


Moeilijk binnenkomen


Nicky Koenders, Business Analyst bij Findesk, vult aan: “Alle woningbezitters in Nederland moeten aan de slag met verduurzaming en financiers bieden daarvoor leningen tegen gunstigere voorwaarden. Toch kwamen hypotheekadviseurs tot voor kort vaak nog moeilijk binnen met hun verduurzamingsverhaal. Consumenten vinden het regelen van een hypotheek voor de aankoop van een woning vaak al complex en spannend. Met deze module kun je als adviseur precies laten zien wat er mogelijk is qua verduurzaming, en wat het gaat kosten en opleveren – begrijpelijk en hanteerbaar.”


Data van alle woningen


Voor de inputdata werkt Findesk samen met Altum AI, een informatieprovider gespecialiseerd in woningdata. Altum AI brengt de input voor Findesk uit allerlei verschillende gegevensbronnen zoals Ecowaarde, het kadaster, maar ook uit de nieuwe NTA 8800 rekenmethode. CEO Tijmen de Gelder: “We bieden naast de berekeningen uit de nieuwe energielabel-methodiek ook heel rijke data over de bouwaard, het woninggebruik, het energieverbruik en reeds toegepaste verduurzamingsmaatregelen. Tot specifiek wijk-, straat- en woningniveau. Daardoor geven onze data een breed én diep beeld van de duurzaamheidsstatus en -mogelijkheden van vrijwel alle woningen in Nederland. Actueel, betrouwbaar en tot 95% accuraat.”

Energiebesparing voorspellen

Dankzij deze data biedt Findesk haar gebruikers nu nog meer inzichten en kansen. Koenders: “Doordat we de woning en het energielabel kennen én technisch tot in detail weten wat de effecten zijn van bepaalde vormen van isolatie of verduurzaming, weten we wat elke verbetering betekent voor het energielabel én voor het energieverbruik.” De Gelder vult aan: “Doordat we al die data met AI ook onderling kunnen analyseren en verrijken, kun je met deze tool vrij secuur voorspellen wat je maandelijkse energieverbruik wordt als je een verbeterstap doorvoert." Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas, vloerisolatie, spouwisolatie of zonnepanelen. Bij elke verbetering zie je meteen het energielabel én de verwachte verbruikscijfers en energie- en kostenbesparingen.”

Gewenste label


Dat laatste heeft direct invloed op de leenruimte voor verduurzaming. Krijgsman: “Als jouw huis met de geplande ingrepen inderdaad een gunstig label krijgt, zal de bank er eerder met een gerust hart een verduurzamingslening voor verstrekken. Andersom geldt het ook: er zijn al financiers die geen aankooplening meer verstrekken voor woningen met een label lager dan C. En per 2024 kunnen consumenten al minder lenen bij een slecht energielabel en meer als ze hun woning gaan verduurzamen. Met de functie Verduurzamen in Findesk weet je direct of de geplande verbeteringen ook echt het gewenste label opleveren.”


Financiering regelen


De nieuwe module geeft adviseurs een uitgelezen kans om breder van dienst te kunnen zijn. “Voortaan kun je de consument in no-time actief ondersteunen op basis van specifieke, actuele woningdata”, aldus Krijgsman. “Je kunt ze wijzen op hun opties voor verduurzamen of energiebesparende maatregelen en de financiering daarvan. Voor nieuwe kopers, maar ook voor bestaande klanten in je portefeuille.” De uitbreiding maakt verduurzamingsadvies een vast onderdeel van de dienstverlening van hypotheekadviseurs.


Nieuw verdienmodel


Dat geeft adviseurs tevens nieuwe kansen op meer business, benadrukt Krijgsman. “Je kunt je klanten precies laten zien welke maatregelen er nodig zijn voor welk energielabel, wat je daarmee bespaart én hoe je die kunt financieren. Het is een enorme uitbreiding van kennis en een prima kans voor upsell. Dit is niet zomaar een tool, het wordt een volledig adviessysteem waarbij op korte termijn een samenvattend rapport gecreëerd wordt van verduurzamingsopties, eventuele subsidies in de desbetreffende gemeente, de financieringsopties én een offertetraject met uitvoerders en aannemers.” Koenders vult aan: “De adviseur van de toekomst moet meer dan alleen een hypotheek in elkaar draaien. Met deze module is verduurzaming voor adviseurs een extra verdienmodel. We hebben dit voor livegang aan enkele adviseurs laten zien en leverde veel positieve reacties op. Vooral jongere adviseurs zien kansen: het maakt verduurzaming laagdrempelig. Dit is een ideaal handvat voor consumenten om tot actie over te gaan.”

Meer weten over de module Verduurzamen?

Neem contact met mij op

Christian Krijgsman
Accountmanager
christian.krijgsman@topicus.nl +31 638010066